Gdzie jesteśmy: Strona głównaRok 2018Numer (130) → Artykuł:
AAA     ENG | POL

Badanie wybranych właściwości fizycznych dzianin wykonanych z przędzy makaronowych

Research and development

Autorzy:

DOI number: 10.5604/01.3001.0012.1314

Download... PDF
Pełen tekst (ang.)
Download... PDF
references

Abstrakt:

Na świecie pojawiły się ostatnio nowe trendy w obszarze przędz fantazyjnych, tak aby sprostać wymaganiom konsumentów w zakresie tkanin dekoracyjnych i wierzchnich. Przędze makaronowe są obiecującą grupą przędz fantazyjnych, ich zastosowanie pozwala na otrzymanie nowych wzorów. W badaniu wyprodukowano dzianiny z przędz makaronowych z różnych surowców (poliester, bawełna) przy różnych ilościach przędzy. Do oceny statystycznej wykorzystano jednoczynnikową analizę wariancji (ANOVA). Zgodnie z wynikami analiz statystycznych przeprowadzonych z wykorzystaniem wartości doświadczalnych uzyskanych z badań ustalono, że masa (g/m2), zmiany wymiarów (%) w obu kierunkach, odporność na ścieranie i przepuszczalność powietrza przed i po płukaniu znacząco wpływają na parametry strukturalne przędz makaronowych.

Tagi:

fancy yarns, macaroni yarns, dimensional change (%), abrasion resistance, air permeability.

Cytowanie:

Çeven EK, Günaydin GK. Investigation of Selected Physical Properties of Knitted Fabrics Produced From Macaroni Yarns. FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe 2018; 26, 4(130): 59-66. DOI: 10.5604/01.3001.0012.1314

Opublikowano w numerze nr 4 (130) / 2018, strony 59–66.

KONTAKT:

FIBRES & TEXTILES
in Eastern Europe
ul. Skłodowskiej-Curie 19/27,
90-570 Łódź, Poland
e-mail: infor@lit.lukasiewicz.gov.pl
ftee@lit.lukasiewicz.gov.pl
Wydarzenia:

Redakcja
FIBRES & TEXTILES in Eastern Europe ul. M. Skłodowskiej-Curie 19/27, 90-570 Łódź e-mail: infor@lit.lukasiewicz.gov.pl; ftee@lit.lukasiewicz.gov.pl


Redaktor naczelny Dariusz Wawro, Kierownik Redakcji Janusz Kazimierczak, Korektor j. ang. Geoffrey Large, Asystent redaktora Anna Wahl, Wydawca Łukasiewicz-ŁIT

facebook